De omgeving

Het landgoed

Een plek waar je op adem kunt komen. Een plek om je terug te trekken en even helemaal tot rust te komen. Een bosrijke omgeving die je helpt te ontdekken wat echt belangrijk is in je leven. Een huisje waar je je gelijk thuis voelt en je je kunt verbinden met degenen die je dierbaar zijn. Waar je jezelf kunt zijn. Waar je met anderen in gesprek kunt zijn. Waar je verbinding kunt vinden in de rust rond de eettafel of tijdens een wandeling. Mooie gesprekken, echt tijd voor jezelf en elkaar te hebben.
Voel je thuis op deze authentieke plek, een rustpunt in deze drukke wereld.

Beleving in de omgeving

Laten we dichtbij beginnen. Op ons landgoed bevindt zich ons retraitecentrum ’t Zonnehuis. Soms zijn er besloten thema’s maar meestal loop je er gemakkelijk even naar binnen voor een kop thee en leuke ontmoetingen. Kijk gerust rond als je nieuwsgierig bent of de mooie leemwanden wilt bewonderen!

We verhuren vier boshuisjes, ze staan bij het boshekje achterin het landgoed. Verder een grote nieuwe Yurt en een trekkershutje.

Ons landgoed grenst aan de landerijen en ligt omsloten door het bos, met Google Earth zie je dat deze ‘achtertuin’ het grootste en groenste deel van Nederland is. Je kunt er lekker dwalen, een ‘klompenpad’ lopen of één van de vele routes in de Loenermark. Volop wandel en fietsplezier, van klimmend en dalend met dichtbegroeide bossen tot vlakke padden door uitgestrekte heidevelden en zandverstuivingen. 

Je kunt vogels en wild spotten, alles vind je hier als je goed kijkt in het hier en nu, vooral in de schemering! De das, vos, ree, edelhert en wilde zwijnen zwerven hier rond.

In dit groene hart liggen nog vele andere bezienswaardigheden. Op wandelafstand de schaapskooi, het centrum van Loenen, de stoomtrein en heel dichtbij de grootste waterval van Nederland. Met stroomopwaarts de bron, waar je ’s zomers, maar zeker ook ’s winters heerlijk kunt dippen. De ‘grootste’ waterval is een beetje een deceptie, maar het slaat op het totale hoogteverschil tussen bron en kanaal. Toch zijn er meerdere kleinere en grotere watervallen te vinden langs deze beek.

Wil je naast pootje baden en dippen echt zwemmen? Voor een dagje strand fiets je naar Bussloo, er is een openluchtbad o.a. in Loenen zelf en er zijn een paar grote sauna complexen op minder dan 20 minuten rijden. 

Op 9 minuten rijden zit Sauna & Bodycare Apeldoorn. Van 11:00 – 14:00 is er de quicksauna, het is er klein en rustig. 

We hopen over een jaar ook ons eigen saunaplein te kunnen realiseren!

Park de Hoge Veluwe met o.a. het Kröller Müller museum voor natuur én cultuur. Burgers Zoo, de Apenheul, het openluchtmuseum. Met de viervoeters wandel je hier direct het bos in en zijn er fijne losloopgebieden in de omgeving, zoals Het Leesten in Ugchelen of juist in de andere richting het Rozendaalse Veld, op de Posbank.

En bij terugkomst zet je jezelf in een stoel, om te genieten van het gras tussen je tenen, de smaak, de kleuren, de geuren en de geluiden van de natuur. Uiteindelijk hoeft hier helemaal niets. Gewoon zitten en zijn is soms de mooiste en meest zinvolle beleving die er is!

Het dorpje

Het dorpje van Loenen is lopend bereikbaar, daar vind je een Spar met verse maaltijdsalades, en niet heel veel meer in het dorp. Hoenderloo, Beekbergen en Eerbeek hebben wat meer winkels en restaurants. Fietsen huren kan bij Bike & Eat en er is een fietsenwinkel in het dorp. 

Kinderen

We zijn niet speciaal ingericht op kinderen omdat we een retraitecentrum zijn waar voornamelijk rust en stilte heerst, op een groepsactiviteit na. Kinderen zijn welkom, het is fijn als ze zichzelf kunnen vermaken of lekker kunnen spelen in het bos. We hebben een grote trampoline staan op het grasveld waar iedereen gebruik van kan maken. 

Honden

Wij houden van viervoeters en ze hebben het erg fijn hier in het bos. Hou je hond(en) wel graag aangelijnd op het landgoed in verband met andere huurders, kinderen en katten. Gelijk na het boshekje kunnen ze los!